- Copyright © İpeksoy Thermal Resort & Spa Hotel
Amasya 7500 yıllık geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 7.500 senelik bir geçmişin olduğu Amasya tarihi ve kültürel geçmişiyle misafirlerine bir zaman yolculuğu sunar. Çevre iller kültür turizmi için daha fazla tercih edilse dahi Amasya tarihiyle ziyaret edilmeyi hak ediyor. Şehirde bulunan müzelere birbirine yakınlığı ile rahatça ve zaman kaygısı olmadan ziyaret edilebilir.
Amasya’da şehir dışında kalan yerleri ziyaret etmeniz içinse günübirlik geziler yeterli olacaktır.
Amasya’da gezilip görülmesi gereken öncelikli yerlerin bir çoğu şehir merkezinde bulunmaktadır. Amasya’da şehir merkezinde oluşturacağımız ziyaret rotaların başında ise Yeşilırmak’ın yanında kurulmuş olan Yalıboyu Evleri vardır. Yeşilırmak’ın yükselmesiyle artık Alçak Köprü olarak anılan köprü Roma Döneminden kalma yapılardan bir tanesidir. Kral Kaya Mezarları ve Amasya Kalesi’de ziyaret listemizde yer almalıdır. Ayrınca Şehzadeler Şehri olarak da bilinen Amasya’da Osmanlı’dan kalma bir çok eserle karşılaşabilirsiniz.
15.yüzyıla ait olduğu düşünülen Piri Baba Türbesi, Horasan Erenlerinde olan Piri Baba için yapılmıştır. Geçmişte tekke ve aşevi ve kervansaray gibi konukların ve yoldan geçen yolcuların seyyahların ağırlanması için yapılan bu yapıdan günümüze sadece cami ve türbe kısımları kalmıştır.
Piri Baba türbesinin ziyaretçilerinin mum yakması ise bölgede oluşan geleneklerden bir tanesidir.
Kaya mezarları, MÖ 333 yılında itibaren MS 26 yılına kadar başkent olarak kullanan Pontus krallarının mezarları bulunmaktadır. Harşena Dağın oyularak yapılan bu mezarlar, günümüzde halen araştırılmaya devam etmektedir ve şimdiye kadar 21 tane kaya mezarı bulunmuştur.
Ayrıca Kral Kaya Mezarları tarihte hapishane ve işkence yerler olarak da kullanılmıştır. Kaya Mezarlarının alt kısımlarında bulunan evler ise ziyaretçilerine tam bir tarih projeksiyonu oluşturmaktadır.
Kral Kaya Mezarlarının bulunduğu Harşena Dağı üzerine inşa edilen Amasya Kalesi diğer adıyla Harşena Kalesi olarak da bilinmektedir. Kalenin inşa edildiği zemin deniz seviyesinden yaklaşık olarak 700 metre yüksekliktedir. Amasya Kalesi’nin Pontus Kralları Mithridates tarafından inşa ettirildiğini düşünülmektedir. Dönemin komutanlarından Harsana tarafından yaptırılan bu kale Harşena adıyla da anılmaktadır.
Amasya Kalesi şehrin her el değiştirilmesinden sonra hasarlar almıştır fakat şehrin yeni yöneticileri tarafından yeniden onarılmıştır. Yeniden onarılmasından dolayı birçok medeniyete ait kültürel ve tarihsel izlere rastlamak mümkündür. Amasya Kalesi 3 bölümden oluşmaktadır. Amasya Kalesi günümüzde ziyarete açıktır ve giriş 5 Türk Lirasıdır, ayrıca Müze Kart kullanarak da giriş yapabilirsiniz.
Amasya’da Roma döneminden kalma tek köprü olan günümüzde varlığını koruyan Alçak Köprü, kent merkezi olarak kullanılan Amasya Kalesi’ni ve çevresini Yeşilırmak’ın karşı kıyısına bağlamak amacıyla yapılmıştır. Kesme taşlarla örülen dört yüksek kemer üzerine inşa edilen köprünün ayakları zaman içinde Yeşilırmak Nehri’nin suyunun yükselmesi ile nehrin altında kalmıştır ve bu nedenle zaman içinde köprü yöre halkı tarafından Alçak Köprü olarak anılmaya başlanmıştır. 1965 yılında su akışının artmasıyla yaşanabilecek sel ve taşkınlara karşılık köprünün yapısı korunarak ve herhangi bir zarar vermeden güçlendirmeler yapılmıştır.
Amasya denildiğin insanların aklına gelen ilk görüntü Yeşilırmak kenarına sıra sıra inşa edilmiş Yalıboyu Evleri’dir. Amasya’yı ziyaret ettiğiniz zaman gözünüzden kaçması imkansız olan Yalıboyu Evleri’ni daha iyi görebilmek için Hazeranlar Sokak’tan net bir şekilde manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
Yalıboyu Evleri, tarihi sur duvarları üzerine kerpiç dolgulu bir şekilde inşa edilmiştir. Yalıboyu Evleri bugün koruma altındadır ve restoran olarak kullanılmaktadır.
Amasya’nın Borabay Köyünde bulunan bu göl aslında bir set gölüdür ve denizden 800 metre yükseklikte yer almaktadır. Kamp, yürüyüş ve piknik yapmak için Amasya’da bulunan en iyi seçeneklerdendir.
Gölün kıyısında bulunan yüksek ağaçların gölgesi suya vurduğu zaman ortaya çok güzel bir manzara çıkmaktadır. Gölün üzerine yansıyan bu görüntüler sebebiyle buraya Tabiat Park ilan edilen göl ve çevresi yerli ve yabancı ziyaretçilerin tercih ettiği bir cazibe merkezi konumundadır. Doğa ile iç içe bir tatil kaçamağı için Borabay Gölü’nü tercih edebilirsiniz.
İpeksoy Thermal Hotel Cavundur District, Kaplica Street, No: 41/2 Kursunlu, Cankiri - TURKIYE
0376 485 51 00 info@ipeksoythermal.com.trclick here for detailed information on Protection of Personal Data, Privacy Policy and Cookie Usage Principles
Test için eklenmiştir